31 mrt 2016

Ondienstbaarheid

31 maart 2016
Frits Roelofs

 “Waarom ben je zo boos op mij,” zei de wijze leraar tegen zijn leerling, ‘ik heb je niet eens willen helpen…..”

Op 14 april aanstaande wordt het nieuwe boek Student als Partner gepresenteerd. Samen met Lianne van Dam, vierdejaars student Toegepaste Psychologie, heb ik dat mogen schrijven. Het was bijzonder om te doen, omdat er een natuurlijke vorm van samenwerking tussen ons ontstond waarin langzaam maar zeker ieders kwaliteiten bijna als vanzelfsprekend naar voren kwamen. We werden partners in alles wat er bij het maken van een boek kwam kijken.

Het thema ‘partnerschap’ in zijn algemeenheid ging daardoor natuurlijk ook steeds meer leven. Zonder de illusie te hebben dat ik een sluitende definitie van ‘partnerschap’ kan geven, kreeg ik steeds duidelijker door dat partnerschap op een aantal punten verder gaat dan menigeen zich wellicht realiseert. Basis van partnerschap is minstens een tijdelijke vorm van onvoorwaardelijk voor elkaar kiezen, je aan elkaar verbinden vanuit de gedachte dat samen meer zal opleveren dan individueel optreden. Die verbinding heeft in mijn beleving ook een bepaalde verplichting, geldt als een contract. Het gaat werken als er voor dat contract ook een goed contact is ontstaan. Contact dus voor contract, maar beide doen ertoe. Zonder contract ook geen contact en vice versa. Zo ontstaat een gedeeld eigenaarschap. Lianne en ik hebben zo het boek voorbereid en geschreven.

Als we binnen de HAN veel meer vanuit partnerschap gaan werken, en van ons mag dat, dan komen bepaalde vormen van samenwerking, bepaalde contracten, overeenkomsten in een merkwaardig daglicht. Past dienstverlening, dienstbaarheid wel bij partnerschap? Is een service-unit nog wel van deze tijd? Kan een apart servicebedrijf binnen de HAN nog wel? Begrijp me goed, ik wil alle betrokken collega’s niet simpelweg laten ontslaan, integendeel zelfs. Ik pleit alleen voor een andere invulling van de contacten en contracten. Partnerschap betekent namelijk een gedeeld eigenaarschap, een gelijkwaardige samenwerking, een besef dat we dan met iets groters bezig kunnen zijn dan alleen maar een dienst verlenen. In het immigratiemuseum in Melbourne is in de hal nog een duidelijk citaat hierover te vinden.

If you have come here to help me, you are wasting your time. But if you have come because your liberation is bound up with mine, then let us work together. (Lilla Watson, Gangulu elder, educator and Aboriginal activist).

Ik wens een ieder boven alles bevrijdend onderwijs!

Frits Roelofs

Het blog is origineel geschreven voor Hanovatie http://www.han.nl/hanovatie/artikelen/ondienstbaarheid/