25 mrt 2017

21 maart 2017

Jan Jansen (HAN) nam ons mee in het spel  ‘The Cool Connection’. Vanuit het vak Supply Chain Finance is een spel ontwikkeld waar 4 deelnemers de rol van inkoper, verkoper, logistiek manager en financieel manager aannemen. Als team moet je samenwerken. Doe je dat niet? Dan gaat het mis met je onderneming. Wat het spel echt leuk maakt is dat het de waarheid dicht benadert, het competitie- en spel-element dat er in zit en het is heel interactief, je hebt snel resultaat.

21st Century skills als problemen oplossen, informatievaardigheden, mediawijsheid, kritisch denken en samenwerken worden sterk ontwikkeld. Deze skills worden ook ontwikkeld in het digitale geschiedenisprogramma van Firien Dubben.  Niet beginnen met leerdoelen, maar juist met de grotere vragen. Daar kun je alle kennis aan koppelen. Bij een groter probleem heb je meer vaardigheden nodig om op te lossen.

Dit lijkt een mooie aanpak voor de docenten die komend schooljaar met STEAM aan de gang gaan. Vraagt het onderwijzen van deze skills niet juist een andere rol van de docent? Wordt de docent een coach? Kun je als docent de communicatie naast vooral zenden ook nog ontvangen? Hoe doe je dat ? En hoe enthousiasmeer je de leerlingen? Hoe creëer je voor de kinderen die binnen school niet verder komen een plek waar ze wel verder komen? En is dat buiten de school? Hoe doe je dat? En ook "Kan ik dat”? Allerlei vragen worden besproken en vele adviezen en gedachten gedeeld. In relatie met de kinderen blijven en actief doen en jezelf ruimte geven om te ontwikkelen lijkt voor een ieder belangrijk. En met elkaar blijven spiegelen, reflecteren en doorgaan. Hier is geen opleiding voor - dit ga je met elkaar oppakken.

Op het ROC A12 is het gelukt om niet alleen de leerlingen maar ook het bedrijfsleven te enthousiasmeren. Met korte introductiefilmpjes waarbij een ondernemer word geïnterviewd komen de leerlingen spelenderwijs in aanraking met het echte bedrijfsleven. De kern van de film? Het aangeven van: "Wij weten het ook niet”. En dat is niet erg; we gaan het immers samen ontwikkelen?

Kunnen we met de MBO-module "Ondernemend leren” binnen de leraren-opleiding ( HBO) hiermee experimenteren en ervaring opdoen en delen? We kunnen dit verkennen.

De volgende keer komen we bij elkaar op:
7 juni
19.00 uur
op het Ixperium op de HAN,  op de Ruitenberglaan (gebouw PABO) in Arnhem.

Aanmelden is nodig! Je kunt je aanmelden via gini@wijmakenhetonderwijs.nl of 06 22 44 95 60.