10 jun 2016

Youngstars workshops games maken

Waarom Youngstars?
Stichting Gamestad stimuleert kinderen in haar Youngstars programma (sinds 2015) ‘verantwoord’ te leren omgaan met gamen. Gamen is een vorm van spelen en geeft kinderen plezier, afleiding en sociale contacten.

De keerzijde is dat gamen ook te maken heeft met negatieve duiding (“zit je al weer te gamen”), een oordeel dat voorkomt uit onbekendheid en het onvermogen gaming een leerzame bestemming te geven. Want dat is wat het wel kan zijn, naast leuk ook leerzaam.

Door te gamen en games te maken werken kinderen aan hun creatieve en digitale vaardigheden, een competentie waar ze in hun school, studie en werk loopbaan profijt van zullen hebben.

Bij de Youngstars Gameclub bouwen kinderen op school, het kinderdagverblijf, de bibliotheek of bij ons op kantoor aan hun eigen game. Dit doen ze door hun fantasie en wereld te schetsen en vervolgens te coderen in een videogame. Een tekening had ook gekund maar een game is vandaag de dag nou net wat leuker en leerzamer. De kinderen leren bij Youngstars games te ‘creëren’ i.p.v. te ‘consumeren’.

Toelichting

Gamen is razend populair onder de kinderen in het basis en voortgezet onderwijs. Wereldwijd zijn er meer gamers dan voetballers om maar een vergelijking te maken.

Gamen is Engels voor spelen en in de basis is gamen niets meer en niets minder dan digitaal spelen. Spelen in elke vorm is goed voor de creativiteit en stimuleert de sociaal emotionele ontwikkeling bij kinderen. Gamestad heeft het Youngstars programma opgezet om kinderen op een verantwoorde wijze digitaal te leren spelen.

Naast gamen (consumeren) besteedt Gamestad daarom ook aandacht aan games maken (creëren). Gamen en haar populariteit is daarom een prima vertrekpunt om kinderen te interesseren voor de volgende stap in het gamen; games maken.

Games maken is hetzelfde als programmeren en coderen. Een onderwijs activiteit waar voormalig eurocommissaris Digitale Media Neelie Kroes zich al jaren actief voor in zet. En omdat het resultaat van het programmeren een game is, zijn kinderen sneller enthousiast om deze bèta activiteit op te pakken.

Informatie over Youngstars wordt dagelijks bijgehouden op gamestad.nl/youngstars/, actuele informatie over de verschillende workshops vind je daar.
www.gamestad.nl/youngstars