18 apr 2016 17:00

Betuwe On Stage

Bernadette Egelmeers is projectleider voor Betuwe On Stage. “Alles mag je worden. Behalve ongelukkig…. Beloofd” is de kern van dit project.  Als projectleider combineert ze haar ervaring met loopbaancoaching aan volwassenen aan haar visie op loopbaanbegeleiding aan jongeren.

VMBO leerlingen kiezen als eerste hun studierichting. Een moeilijke keuze wanneer je en jezelf en het beroepenveld nog niet kent. Het mooie van Betuwe On Stage is dat het leerlingen begeleidt in het zichzelf beter leren kennen, in het netwerken en in het verkennen van beroepen.

Betuwe On Stage is een loopbaan oriëntatie en begeleidingsprogramma voor 2e en 3e jaars VMBO leerlingen op 4 VMBO scholen in de Betuwe. Het programma werkt volgens het concept van “Onderwijs On Stage”, een project 8 jaar geleden in Delft gestart door Corine Korrel. In schooljaar 2015/2016 zijn er in 12 regio’s on Stage projecten.

Doel van het programma:

  1. Loopbaan oriëntatie, leerlingen maken een school- en beroepskeuze op basis van dromen, inzicht in eigen kwaliteiten,  gecombineerd met reële beroepsbeelden.
  2. Duurzaam netwerken; leerlingen leggen contacten met professionals die ze later kunnen contacten bij keuzes of bij de zoektocht naar stage of baan.
  3. Verbeteren van het imago van VMBO-leerlingen.

Het programma bestaat o.a. uit:

Voorbereiding op school, bezoeken van een beroepenfeest, ontmoetingen tussen professionals en leerlingen, bezoeken van bedrijven en daar dingen doen tijdens de Doe dag.

Naast een goed beroepsbeeld brengt het project neveneffecten zoals het groeien in zelfstandigheid en zelfvertrouwen,  meer verbinding tussen professionals en scholen (40% van professionals wil na afloop b.v. gastlessen geven of stage adres zijn).

Spreker

Bernadette Egelmeers